Shabby Chic - Populär feminin inredningstrend

En inredningsstil som på senare år fått allt mer uppmärksamhet och popularitet är Shabby chic. En kanske lite halvt intet sägande term för många av oss dödliga.

 

Shabby chic kommer från England ursprungligen och har där influerats av stora hus. på landsbygden. I de husen kunde man ofta finna slitna och blekta soffor, gardiner, gamla övermålningar och lite allmänt sliten inredning.  Den ”omhändertagna” stilen fick sin start på 80-talet och var då nästan klassad som en konst och tillhörde den högre medelklassen.

 

Den senare och mer utvecklade eran av Shabby chic har influerats av flera olika dekorationsformer. Från 1900-talets svenska målade dekorer, den franska Chateau och amerikanska Shakers.

 

I dag produceras möbler och inredningsdetaljer i shabby chic stil och det innebär att få till en ytfinish som ser sliten och använd ut. I de flesta fall så slipar man till alla hörn för att ge ett mer slitet intryck. Använder ofta tunt lager med färg. Ibland även färg soms er ut att flaga och lossna. Ofta är det mycket ljusa färger som används, väldigt mycket vint men en del inslag av rosa (särskilt rosor).

 

Det är en fråga om smak om man tycker om stilen. Många har en modern stil men med inslag av shabby chic vilket ger en trendig look i hemmet. En del vintage objekt passar bra in i stilen men den ska präglas av en avkopplad feminin inredning / dekoration som känns varm och välkomnande. Kanske är det därför träbokstäver och inredningsord har slagit sig fast inom heminredning på senare tid. För visst är det välkomnande och varmt med dessa ord som t.ex. HOME, WELCOME, LYCKA, LOVE etc. Kan det har med att text i inredning gör det mer personligt? Detsamma gäller ju för vita lådor. Ja ni vet, vita lådor med text. Finns överallt nu.

 

inredning

gammal stil

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0